Browse By

Tampereen rannat

Suomea kutsutaan tuhansien järvien maaksi, eikä suotta. Pirkanmaallakin uimakelpoisia järviä löytyy useita, ja Tampereen rannat täyttyvät kesäisin paikallisten lisäksi myös turisteista. Vain puolentoista kilometrin säteellä Keskustorilta löytyy yli kymmenen kilometriä kaunista rantaviivaa. Halusi sitten päästä kesäaikaan pulahtamaan vilvoittaviin vesiin tai käydä talvella kokeilemassa rohkeuttaan jäätävässä avannossa, Tampereen rannat tarjoavat siihen mainion mahdollisuuden. Niille, jotka haluavat vain nauttia luonnon rauhasta ja hiljaisuudesta, voi kävely rannan hiljaisuudessa olla ratkaisu rauhoittumiseen elämän kiireiden keskellä. Kaikkea tätä löytyy helposti Tampereelta ja sen lukuisten järvien ympärille rakennettujen virkistyspaikkojen tarjonnasta. Tuli sitten läheltä tai kaukaa, ranta-alueet ovat hienoimpia nähtävyyksiä Tampereella. Lomamatkailijan kannattaa siis nähtävyyksien katselun lomassa viettää virkistävä päivä uimarannalla.

Tampereen rannat ovat virkistävä vaihtoehto kesään.

Tampereen rannat virkistävät kesäpäivänä

Tampereen rannat ovat suosittuja paikkoja kesäisin, ja Suomen puhtaissa vesissä uiminen on monelle kesän kohokohta. Yksi suosituista uimarannoista on Hervannassa sijaitseva Suolijärven uimaranta. Uimarannalta löytyy yleisimmät varustukset. Varustuksiin kuuluu pukusuoja, WC, laituri, kioski sekä talviuintipaikka. Järvi on pieni, ja rantaviivaa on 100 metriä. Saunaa ei Suolijärvellä ole, mutta rannalla on kuntoilulaitteita, joilla saa lämmöt kohoamaan. Tampereen rannat ovat yleensä hyvässä kunnossa, useimmista pidetään myös huolta. Rannoilla on kuitenkin hyvä olla tarkkana, etenkin paljain jaloin kävellessä, sillä ikinä ei tiedä mitä hiekan alle on päätynyt. Yleisesti ei myöskään kannata hypätä pää edellä laiturilta, mikäli ei tunne vesistöä. Tampereella myös huimapäille on tarjolla hyviä rantoja, joista löytyy hyppytornit. Alasjärvenranta sekä Kaukajärven uimala molemmat tarjoavat hyppytornit. Saunojen aukioloajat löytyvät paikan päältä sekä netistä.

Tampereen rannat ovat parhaita paikkoja hienon kesäpäivän viettämiseen. Etenkin nuorten ja keskusta-asukkaiden suosiossa on Pyynikillä sijaitseva Rosendahlin ranta. Rannalta löytyvät pukukopit ja WC sekä paljon parkkitilaa. Rantaa ympäröi suuri nurmialue, jolle on mukava levittää pyyhe. Rannalle on helppo tulla mistä suunnasta Tamperetta tahansa. Rosendahlin ranta avautuu Pyhäjärveen, joka on toinen Tamperetta ympäröivistä suurista järvistä. Rosendahlin ranta on kesäisin melko täysi, mutta ranta-alue on niin iso, että kaikki mahtuvat hyvin kesää viettämään. Näsijärvi on toinen Tampereen suurista järvistä. Sinnekin pääsee hyvin uimaan, tosin Näsijärven parhaat uimarannat sijaitsevat hieman syrjäisemmässä, esimerkiksi Teiskossa on useita pieniä uimarantoja, joista pääsee hyvin pulahtamaan Näsijärveen sekä kesällä että talvella. Näsijärven ja Pyhäjärven vesi saattaa kuitenkin olla kesäisin kylmempää kuin pienissä järvissä.

Talvella pääsee avantoon

Tampereen rannat tarjoavat paljon mahdollisuuksia talviuimareille. Ehkäpä kaikkein tunnetuin talviuintipaikka löytyy Kaukajärven uimalasta. Sauna lämpiää lähes joka päivä, ja paikan suureen avantoon on helppo laskeutua portaita pitkin. Kylmästä vedestä pääsee siis myös helposti pois. Kaukajärven uimalan avantoa ja saunaa ylläpitää Tampereen uimaseura. Toinen tunnettu talviuintipaikka on Kaupissa, Tampereen yliopistollisen sairaalan takana. Kaupinojan talviuintipaikaltakin löytyy sauna, jossa pääsee lämmittelemään ennen hyiseen avantoon pulahtamista. Kaupinojan sauna on kätevä etenkin keskustasta päin tultaessa, sillä matkaa Keskustorilta on vain kolmisen kilometriä. Kaupinojan saunaa ja talviuintipaikkaa ylläpitävät Tampereen talviuimarit. Talviuintipaikka löytyy myös Rauhaniemen kansankylpylästä. Alueen kaksi saunaa lämpiävät päivittäin, joten avantoon pääsee pulahtamaan silloin, kun itselle parhaiten sopii. Rauhaniemi sijaitsee Lapinniemessä, vain muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Tampereen rannat eivät kuitenkaan rajoitu näihin. Avantoon pääsee myös Länsi-Tampereella. Tohlopinjärven talviuintipaikka sijaitsee Tohlopin kaupunginosassa noin viisi kilometriä keskustasta länteen. Tohlopissakin sauna lämpiää säännöllisesti, avantoon pääsee hytisemään oman aikataulunsa mukaan. Tohlopin talviuintipaikkaa ylläpitää Tohlopin uimaseura. Myös Lentävänniemen Suomensaaressa sijaitsee talviuintipaikka, jonka varustukseen kuuluu myös sauna. Luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Suomensaari sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä keskustasta, lähellä suosittua Lielahden aluetta. Suomensaaren maisemissa kaupungin kiireet todella unohtuvat. Suomensaaressakin lämpiää sauna, jota ylläpitää urheiluseura Lielahden kipinä. Tampereen rannat tarjoavat muitakin talviuintipaikkoja. Lähes jokaisessa järvessä pidetään avantoa auki, mutta sauna löytyy ainoastaan yllämainituilta rannoilta. Jos et kavahda kylmyyttä, avantoon voi pulahtaa myös esimerkiksi Mältinrannassa tai Peltolammin talviuintipaikalla. Kaikki Tampereen talviuintipaikat ovat hyvässä kunnossa, sillä kaupungin uintiseurat vastaavat niiden kunnosta. Kuitenkin tavanomaista varovaisuutta ja harkintaa kannattaa noudattaa aina veteen mentäessä. Hyppimiset ja sukeltelut kannattaa suosiolla jättää kesään.

Vedet ovat puhtaita ja rannat hyvässä kunnossa

Tampereen rannat tarjoavat tekemistä ympäri vuoden. Rannoista pidetään huolta kaikkina vuodenaikoina. Etenkin kesän ensimmäisillä uimareissuilla kannattaa kuitenkin aloittaa rauhassa. Esimerkiksi hyppytornista ei kannata hypätä, ennen kuin on varmistunut veden turvallisuudesta. Toisinaan veteen on syksyn tai talven aikana päätynyt kummallista tavaraa aina polkupyöristä teräviin keppeihin, joten tarkista aina turvallisuus ennen hyppäämistä. Tampereen rannat eivät viime vuosina ole kärsineet juurikaan sinilevästä. Veden laatu on ollut hyvä ympäri Tampereen. Todella kuumina kesinä puhtaimpia ovat suuret järvet, kuten Näsijärvi ja Pyhäjärvi, sillä ne pysyvät muita järviä viileämpinä. Ne ovat viileytensä takia tietysti myös kaikista virkistävimmät järvet. Tampere tarjoaa erinomaiset puitteet mukavan rantapäivän viettoon. Halusitpa sitten nauttia rauhallisesta aamu-uinnista tai viettää koko päivän rannalla yhdessä ystäviesi tai perheesi kanssa, Tampereen uimarannat eivät varmasti jätä ketään kylmäksi.